Koktajl z mango, bananem i pomarańczą - ma nie tylko pozytywny, złoty kolor - ale dodatkowo zawiera mnóstwo witamin. Słodki i orzeźwiający napój pomoże w naturalny sposób walczyć z sezonem grypowym, wzmocnić układ odpornościowy naszego organizmu oraz dostarczyć mu niezbędnych składników odżywczych. Częstujcie się koktajlem i przeczytajcie o tym, jakie znaczenie ma dla nas przyjmowanie witaminy C.
Składniki:
1 dojrzałe mango
1 banan
1 pomarańcza
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Mango obierz, usuń pestkę, miąższ przełóż do blendera. Dodaj banana, sok z cytryny i sok wyciśnięty z pomarańczy. Zmiksuj całość, dodaj łyżeczkę miodu (jeśli wolisz słodsze koktajle, dodaj 2 łyżeczki), ponownie zmiksuj. Podawaj od razu.
KORZYŚCI Z PRZYJMOWANIA WITAMINY C
Odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Jest niezbędna do utrzymania zdrowia skóry, zębów, kości i naczyń krwionośnych. Korzyści zdrowotne przyjmowania witaminy C obejmują profilaktykę przeziębienia. Witamina ta pomaga między innymi w pobudzeniu układu odpornościowego, obniżeniu nadciśnienia, zwalczeniu udaru, leczeniu zaćmy, utrzymaniu elastyczności skóry, gojeniu się ran i kontrolowaniu objawów astmy. Spowalnia też procesy starzenia.
GDZIE SZUKAĆ WITAMINY C
Ciało ludzkie nie posiada zdolności do wytwarzania witaminy C, dlatego musimy ją dostarczać do naszego organizmu. W jaki sposób? Przede wszystkim włączając ją do naszej diety.
Witamina C występuje w produktach spożywczych, głównie w warzywach i owocach. Dzika róża, czerwona papryka, cytrusy, brokuły, czy kiszona kapusta, to tylko niektóre produkty bogate w witaminę C. Wiedzieliście, że czerwona papryka ma pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna?
Pamiętajcie - podczas obróbki termicznej (długiego gotowania, smażenia) tracimy cenne wartości i witaminę C. Produktom bogatym w witaminę C nie służy też długie przechowywanie i światło.
Pamiętajcie - podczas obróbki termicznej (długiego gotowania, smażenia) tracimy cenne wartości i witaminę C. Produktom bogatym w witaminę C nie służy też długie przechowywanie i światło.
Innym źródłem Witaminy C jest dostępna na rynku suplementacja diety.
WITAMINA C MARKI CHEERS, CZYM SIĘ WYRÓŻNIA
Jest to preparat naturalny, produkowany w Polsce, zawierający ekstrakty z aceroli, dzikiej róży oraz gorzkiej pomarańczy.
Kapsułki marki Cheers pozbawione zostały syntetycznych dodatków, wypełniaczy, alergenów oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Witamina C może być przyjmowana przez wegan, wegetarian oraz osoby będące na diecie bezglutenowej.
SKŁAD
Źródło: https://cheers.com.pl/witamina-c-naturalna/
Żródło: http://www.domzdrowia.pl/artykul/jak-stosowac-witamine-c-aby-w-pelni-skorzystac-z-jej-dobroczynnych-wlasciwosci-735
Uwaga - dodanie witaminy C do codziennej rutyny pomoże w naturalnej ochronie przed zimnem i zarazkami. Suplementacja witaminy C jest szczególnie istotna teraz, gdy pogoda jest zmienna i może być zdradliwa dla naszego organizmu.
Należy pamiętać, że suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. | |
*Nie jestem lekarzem, ani farmaceutą, informacje zaczerpnęłam z Internetu. |
super koktajl :) samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy :) Będę musiała sobie takie robić częściej, bo piję koktajle zdecydowanie zbyt rzadko :)
OdpowiedzUsuńZarówno koktajl, jak i kapsułki mogłybyśmy przygarnąć :D
OdpowiedzUsuń